Zeilen

ZEILSEIZOEN 2017

Hebben we de winter nu voorgoed achter ons gelaten of kan er nog geschaatst worden. In ieder geval is de zeilafdeling al weer druk doende met 2017.

De APGS-zeilafdeling biedt voor zowel de gevorderde- als voor de beginnende zeiler verschillende leuke (zeil) activiteiten en faciliteiten.

Ook voor collega’s die nog nooit hebben gezeild, maar dit ooit nog eens willen proberen zijn er (voordelige) mogelijkheden om dit via de APGS-zeilafdeling te leren.

Tijdens de afgelopen ledenvergadering van de zeil-afdeling is besproken dat we collega’s die geïnteresseerd zijn in het zeilen, mee willen nemen tijdens de zeil-regatta.

Hieronder een beschrijving van de zeil-activiteiten c.q. faciliteiten die de APGS-zeilafdeling aanbiedt:

Ook in 2017, heeft de APGS-zeilafdeling twee zeil-abonnementen bij Jachthaven Ottenhome in Kortenhoef, die leden van de zeil-afdeling kunnen gebruiken om (kosteloos) heerlijke zeiltochtjes te maken op de Wijde Blik. Jachthaven Ottenhome is een sfeervolle uitvalsbasis, waar je na het zeilen een lekker hapje kan eten of een drankje kan drinken. Jachthaven Ottenhome is ook de thuisbasis voor de Nederlandse kampioenschappen NPSB-zeilen.

Naast de mogelijkheid om bij Ottenhome te zeilen, heeft de APGS-zeilafdeling ook een eigen BM-zeilboot liggen op het Alkmaardermeer. Deze zeilboot, genaamd de Roest van Limburg, is door een aantal leden van de zeilafdeling geheel opgeknapt en heeft fantastische zeileigenschappen. Voor het nieuwe seizoen wordt de boot weer voorzien van nieuwe zeilen en een motor. Leden van de zeilafdeling kunnen vrij gebruik maken van deze boot, natuurlijk wel (ruim) van tevoren reserveren via het dagelijks bestuur van de zeilafdeling.

Zeilcursussen

Open zeilboot (BM)

Vanaf zaterdag 16 april wordt er een 6-daagse zeilcursus aangeboden in een BM-zeilboot (16m2). De lessen zijn op zaterdag 8, 15, 22, 29 april en 6, 13 en 20 mei van 09.00 tot 12.00 uur. In overleg met de zeil-instructeur kunnen de lessen eventueel ook op een andere dag (avond) worden gegeven. De locatie hangt af van de woonplaats van de cursisten, er kan namelijk op de Wijde Blik (Ottenhome, Kortenhoef) / De Uitkijk in Loosdrecht of op het Alkmaardermeer worden gezeild.

Tijdens de lessen worden de basisbeginselen van het zeilen geleerd, zoals de verschillende zeilkoersen, overstag gaan, gijpen etc. etc. Na de cursus ben je in staat om zelfstandig te zeilen in een BM-zeilboot dan wel een valk.

De zeillessen staan ook open voor familieleden/partners.

De kosten voor deze zeilcursus bedraagt: 30 euro voor leden en 50 euro voor niet leden van de zeilafdeling.

Aanmeldingen bij Job, Richard of Fred (zie email onder)

Kajuit-zeiljacht

Voor de gevorderde zeiler bestaat de mogelijkheid om een cursus zeiljachtmanoeuvreren te volgen. Deze cursus wordt gegeven op het IJsselmeer (Volendam of Monnickendam) met een Bavaria 30/32. Tijdens de cursus wordt er aandacht besteed aan: “werking van de schroef”, “invloed van buitenaf”, “VT/AT/VS/AS”, “ankeren”, “boothandling” en “sluis”. De dag zal verder in het teken staan van manoeuvreren.

Bent u in het bezit van een eigen boot en daar kan les op worden gegeven dan is dat ook mogelijk. De kosten zullen dan minimaal zijn.

Vooralsnog zijn er geen dagen gepland in 2017.

De kosten voor deze zeilcursus bedraagt: 50 euro voor leden en 60 euro voor niet leden van de zeilafdeling.

Aanmeldingen en/of info bij Job, Richard of Fred (zie email onder)

Marifooncertificaat::

Indien er collega’s zijn die interesse hebben in het behalen van het marifooncertificaat dan kunt u contact opnemen met Job, Richard of Fred (zie email onder)

Zeil-activiteiten 2017:

2017 belooft net als 2016 een mooi zeiljaar te worden met tal van evenementen.

Bij deze evenementen wil het bestuur van de zeilafdeling zoveel mogelijk collega’s betrekken om kennis te maken met de zeilsport

19/04/2017: opening zeilseizoen op de Wijde Blik bij Ottenhome. (zeilregatta)

Tijdens de zeilregatta, wordt er gezeild op het Wijde Blik met 3 personen in een BM.

De zeilregatta is bij uitstek geschikt om, als beginnende zeiler (of geïnteresseerde) kennis te maken met de zeilsport. Tijdens de ledenvergadering is besproken om als ervaren zeiler een collega “in de boot te nemen” die nader kennis wil maken met de zeilsport. Als je met een ervaren zeiler wil meevaren, dan is dat altijd mogelijk. Geef je op via het bestuur en er wordt een plekje voor je gezocht.

Deze goed verzorgde dag zal je niet snel vergeten en alle deelnemers krijgen ook nog eens een T-shirt als herinnering.

Aanmeldingen en/of info bij Job, Richard of Fred (zie email onder)

Nederlandse kampioenschappen

Gedurende het gehele seizoen wordt over 5 dagen verdeeld, de Nederlandse kampioenschappen NPSB-zeilen gehouden. De uitvalsbasis voor deze wedstrijden is jachthaven Ottenhome. Hoewel de naam van het kampioenschap anders doet denken, is dit zeilevenement ook geschikt voor de recreatieve zeiler.

Er wordt gezeild in open 16m2 / valk zeilboten en de bemanning bestaat uit een koppel. Het kampioenschap wordt gezeild in een wedstrijdklasse en een recreatieve klasse, dus ook de minder gevorderde zeiler kan hieraan goed meedoen.

De NK-zeildagen worden altijd zeer goed verzorgd. Na het ontvangst, wordt er in de ochtend een wedstrijd gevaren en na de voortreffelijke lunch wordt in de middag ook een wedstrijd gevaren. Per zeildag zal een “dagwinnaar” worden gehuldigd en van alle wedstrijden over het gehele jaar wordt de Nederlands kampioen bepaald.

De data van de kampioenschappen zijn:

17/05/2017: 1e NK zeildag wedstrijd en recreatief op de Wijde Blik

14/06/2017: 2e NK zeildag wedstrijd en recreatief op Loosdrecht

08/09/2017: NK korte banen wedstrijd en recreatief te Koudum (Friesland)

04/10/2017: 3e NK zeildag wedstrijd en recreatief op de Wijde Blik

Laat je niet afschrikken door de naam van het kampioenschap en schroom niet om je op je geven. Mocht je nog nader info willen, dan kan je bellen met ondergetekende.

Aanmeldingen en/of info bij Job, Richard of Fred (zie email onder)

Overige zeiltochten:

In 2017 zal er ook weer de mogelijkheid worden geboden om deel te nemen aan meerdaagse zeiltocht over de Waddenzee en/of een “Rondje Noord-Holland” (IJmuiden/Den-Helder/Marken) Deze zeiltochten gaan onder leiding van een ervaren schipper en zijn toegankelijk ook voor de beginnende zeiler of gevorderde zeiler die meer aspecten van het schipperen willen leren. Er wordt gevaren met een Bavaria-jacht met voldoende ruimte voor de opvarende. Een korte zeilvakantie in Nederland. Thans wordt geïnventariseerd of er leden zijn die aan een tocht willen deelnemen. Bent u geen lid van de zeilafdeling en u wilt aansluiten bij de meerdaagse zeiltocht dan is dat ook mogelijk.

Binnen de zeilafdeling zijn er ook leden met ervaringen over zeilen in warmere gebieden, zoals Turkije, Griekenland en Kroatië. Dit zijn fantastische gebieden voor een zeilvakantie, met mooie stranden, helder blauwe zeeën en mooi weer. Met zekere regelmaat vergezellen de dolfijnen je bij je vaartocht. Mocht je nadere info over zeilen in bovenstaande gebieden, dan kan je contact opnemen met Evert in den Berken.

Zeil-kalender 2017:

2e week april:              uitleg zeilen en wedstrijd zeilen door Marcel op het PTO

begin april:                  de boot op het Alkmaardermeer gaat te water

19 april:                       start zeilseizoen, zeilregatta bij Ottenhome,

april-mei:                     zeillessen BM-16m2

april-mei:                     zeilles, manoeuvreren kajuitzeiljacht

mei-juni:                      varen Waddenzee / rondje Noord-Holland (IJmuiden-Den Helder- Marken)

27 februari:                 cursus vaarbewijs deel 1

cursus vaarbewijs deel 2 zal starten bij voldoende inschrijvingen

17 mei :                        1e NK zeildag wedstrijd en recreatief op de Wijde Blik / Ottenhome

14 juni:                         NK-korte banen op Loosdrecht

08 september:             2e NK zeildag wedstrijd en recreatief te Koudum (Friesland)

22 – 30 september:     EK zeilen in Kroatië

04 oktober:                 3e NK zeildag wedstrijd en recreatief op de Wijde Blik / Ottenhome

Het lidmaatschap van de zeilafdeling bedraagt 70,- euro per jaar.

Leden van de zeilafdeling kunnen gratis gebruik maken van een BM.

Wil je lid worden van de APGS-zeilafdeling of heb je interesse om mee te doen aan één van de zeilactiviteiten, dan kan je contact opnemen met het dagelijks bestuur:

Voorzitter: Richard Dam 06.55304710 richard.dam@politie.nl

Penningmeester: Job Sander 06.21865422 job.sander@politie.nl

Fred Heijne, (secretaris)   Fred.heijne@politie.nl

Het verzoek is om te reageren, zodat hier met de organisatie rekening gehouden kan worden.