Zeilen

ZEILSEIZOEN 2019

Hoewel bij het schrijven van dit stuk de winter nog op zich laat wachten, begint na de jaarwisseling bij de meest fanatieke zeilers het alweer te kriebelen en wordt er weer gedacht aan mooie zeiltochten en wedstrijden of zal ik toch nog even mijn kennis opfrissen door het vaarbewijs te halen.
De APGS-zeilafdeling biedt voor zowel de gevorderde- als voor de beginnende zeiler verschillende leuke (zeil) activiteiten en faciliteiten.
Ook voor collega’s die nog nooit hebben gezeild, maar dit ooit nog eens willen proberen zijn er (voordelige) mogelijkheden om dit via de APGS-zeilafdeling te leren.
Tijdens de afgelopen ledenvergadering van de zeil-afdeling is besproken dat we collega’s die geïnteresseerd zijn in het zeilen, mee willen nemen tijdens de zeil-regatta.

Hieronder een beschrijving van de zeil-activiteiten c.q. faciliteiten die de APGS-zeilafdeling aanbiedt:

Ook in 2019, heeft de APGS-zeilafdeling drie zeil-abonnementen die leden van de zeilafdeling kunnen gebruiken om (kosteloos) heerlijke zeiltochtjes te maken. Dit kan bij:
Jachthaven Ottenhome, Zuwe 20 te Kortenhoef. 035-5823331
Jachthaven De Uitkijk is Oud Loosdrechtsedijk 237, Loosdrecht. Telefoonnr. 035-5823226
Zeilschool “Het Uitgeestermeer”, Lagendijk 3a, 1911 MT Uitgeest. Tel. +31231315197

Alle drie mogelijkheden zijn prima uitvalsbasissen waar je na het zeilen een lekker hapje kan eten of een drankje kan drinken. Jachthaven Ottenhome is ook de thuisbasis voor de Nederlandse kampioenschappen NPSB-zeilen.

Zeilcursussen

Open zeilboot (BM)
Vanaf zaterdag 13 april wordt er een 6-daagse zeilcursus aangeboden in een BM-zeilboot (16m2). De lessen zijn op zaterdag 13, 20, 27 april en 4, 11, 18 en 25 mei van 09.00 tot 12.30 uur. In overleg met de zeil-instructeur kunnen de lessen eventueel ook op een andere dag (avond) worden gegeven. De locatie hangt af van de woonplaats van de cursisten. Mogelijk kan er ook op de andere locaties waar we een abonnement hebben worden gezeild.
Tijdens de lessen worden de basisbeginselen van het zeilen geleerd, zoals de verschillende zeilkoersen, overstag gaan, gijpen etc. etc. Na de cursus ben je in staat om zelfstandig te zeilen in een BM-zeilboot dan wel een Valk.
De zeillessen staan ook open voor familieleden/partners.
De kosten voor deze zeilcursus bedraagt: 30 euro voor leden en 50 euro voor niet leden van de zeilafdeling. Deze onkosten dienen tijdens de eerste les te worden betaald.
Aanmeldingen bij Richard Dam, Jerry van Dijk of Fred Heijne (zie emailadres onder)

Klein Vaarbewijs 1 en 2.
De cursus wordt u door de zeilafdeling APGS als een avondcursus aangeboden op het PTO. De avondcursus bestaat uit 6 sessies van 2 uur, van 19.30 – 21.30 uur. Deel 1 zal aanvangen op 7 januari 2019 en deel 2 zal aanvangen op 19 februari 2019.
De cursusprijs is zowel voor deel 1 als deel 2 € 95. Dit is inclusief het lesboek “Leidraad voor het Vaarbewijs” van Richard Vooren, winkelprijs rond de € 20. Volgt u na deel 1 ook deel 2 dan krijgt u een korting van € 20. Aanmelden via Richard Dam.

Kajuitzeiljacht
Voor de gevorderde zeiler bestaat de mogelijkheid om een cursus zeiljachtmanoeuvreren te volgen. Deze cursus zal indien mogelijk worden gegeven op het IJsselmeer (Volendam of Monnickendam). Tijdens de cursus wordt er aandacht besteed aan: “werking van de schroef”, “invloed van buitenaf”, “VT/AT/VS/AS”, “ankeren”, “boothandling” en “sluis”. De dag zal verder in het teken staan van manoeuvreren.
Vooralsnog zijn er geen dagen gepland. Bij meerdere aanmelding zal in overleg met de cursisten een dag worden ingepland. De kosten voor deze zeilcursus bedraagt: 50 euro voor leden en 70 euro voor niet leden van de zeilafdeling.
Aanmeldingen en/of info bij Richard of Fred (zie emailadres onder)

Zeil-activiteiten 2019:
2019 belooft een mooi zeiljaar te worden met tal van evenementen.
Bij deze evenementen wil het bestuur van de zeilafdeling zoveel mogelijk collega’s betrekken om kennis te maken met de zeilsport.

In de 3e week van april: Opening zeilseizoen op de Wijde Blik bij Ottenhome. (zeilregatta)
Tijdens de zeilregatta, wordt er gezeild op het Wijde Blik met 3 personen in een BM.
De zeilregatta is bij uitstek geschikt om, als beginnende zeiler (of geïnteresseerde) kennis te maken met de zeilsport. Tijdens de ledenvergadering is besproken om als ervaren zeiler een collega “in de boot te nemen” die nader kennis wil maken met de zeilsport. Als je met een ervaren zeiler wil meevaren, dan is dat altijd mogelijk. Geef je op via het bestuur en er wordt een plekje voor je gezocht.
Deze goed verzorgde dag zal je niet snel vergeten en alle deelnemers krijgen ook nog eens een T-shirt als herinnering.
Aanmeldingen en/of info bij Richard, Jerry of Fred (zie emailadres onder)

Nederlandse kampioenschappen
Gedurende het gehele seizoen wordt over 4 dagen verdeeld, de Nederlandse kampioenschappen NPSB-zeilen gehouden. De uitvalsbasis voor deze wedstrijden is jachthaven Ottenhome. Hoewel de naam van het kampioenschap anders doet denken, is dit zeilevenement ook geschikt voor de recreatieve zeiler.
Er wordt gezeild in open 16m2 zeilboten en de bemanning bestaat uit een koppel. Het kampioenschap wordt gezeild in een wedstrijdklasse en een recreatieve klasse, dus ook de minder gevorderde zeiler kan hieraan goed meedoen.

De NK-zeildagen worden altijd zeer goed verzorgd. Na het ontvangst, wordt er in de ochtend een wedstrijd gevaren en na de voortreffelijke lunch wordt in de middag ook een wedstrijd gevaren. Per zeildag zal een “dagwinnaar” worden gehuldigd en van alle wedstrijden over het gehele jaar wordt de Nederlands kampioen bepaald.

De data van de kampioenschappen in 2019 zijn helaas nog niet bekend. Wat wel bekend is dat er gezeild wordt in Friesland, op de Wijde Blik en op de Loosdrechtse Plassen.
Laat je niet afschrikken door de naam van het kampioenschap en schroom niet om je op je geven. Mocht je nog nader info willen dan kan je bellen met Richard, Jerry of Fred (zie email onder)

De 17e Prinsemarijrace 2018 heeft weer voor veel spektakel gezorgd. Het is een mooie race
die om de 2 jaar georganiseerd wordt op het IJsselmeer in de laatste week van september. Een team bestaat uit 4 tot 5 personen en de zeiljachten, Bavaria 32 t/m 37 worden per loting toebedeeld. De start en aankomst is jachthaven Enjoy Sailing.in Lemmer. Vaak zijn de weersomstandigheden in deze periode onstuimig en dit vraagt ook de nodige vaardigheden / zeebenen van de bemanning. De verzorging is altijd uitstekend en eigenlijk is zo’n zeilweek ook een korte sportieve vakantie. Mocht je denken in 2020 wil ik hier ook aan deelnemen dan horen we dat graag. www.prinsemarij-race.nl

Overige zeiltochten:
In 2019 zal er ook weer de mogelijkheid worden geboden om deel te nemen aan een meerdaagse zeiltocht over de Waddenzee / IJsselmeer en/of een “Rondje Noord-Holland” (IJmuiden/Den-Helder/Marken) Deze zeiltochten gaan onder leiding van een ervaren schipper en zijn toegankelijk voor de beginnende zeiler en gevorderde zeiler die meer aspecten van het schipperen willen leren. Er wordt gevaren met een Bavaria-jacht met voldoende ruimte voor de opvarende. Meer info bij het bestuur.

Binnen de zeilafdeling zijn er ook leden met ervaringen over zeilen in warmere gebieden, zoals Turkije, Griekenland en Kroatië. Dit zijn fantastische gebieden voor een zeilvakantie, met mooie stranden, helder blauwe zeeën en mooi weer. Met zekere regelmaat vergezellen de dolfijnen je bij je vaartocht. In september 2018 is een groep naar Kroatië geweest. In 2019 zal er een vakantie worden georganiseerd in mei. Reisdoel ook Kroatië. Mocht je nadere info over zeilen in bovenstaande gebieden, dan kan je contact opnemen met Evert in den Berken. Evert.in.den.berken@politie.nl

Zeil-kalender 2019:
17 of 24 april: start zeilseizoen, zeilregatta bij Ottenhome,
april-mei: zeillessen BM-16m2
april-mei: zeilles, manoeuvreren kajuitzeiljacht
varen Waddenzee / rondje Noord-Holland (IJmuiden-Den Helder- Marken)
7 januari: cursus vaarbewijs deel 1
19 februari: cursus vaarbewijs deel 2
mei : 1e NK zeildag wedstrijd en recreatief op de Wijde Blik / Ottenhome
juni: NK-korte banen op de Wijde Blik of Loosdrecht
september: 2e NK zeildag wedstrijd en recreatief te Koudum (Friesland)
22 – 27 september: ICCA-EK zeilen in Kroatië
oktober: 3e NK zeildag wedstrijd en recreatief op de Wijde Blik / Ottenhome

Het lidmaatschap van de zeilafdeling bedraagt 70 euro per jaar.
Wil je lid worden van de APGS-zeilafdeling of heb je interesse om mee te doen aan één van de zeilactiviteiten, dan kan je contact opnemen met het dagelijks bestuur:
-Richard Dam, (voorzitter) richard.dam@politie.nl

-Jerry van Dijk, (penningmeester) jerry.v.dijk@ziggo.nl

-Fred Heijne, (secretaris) f.heijne7@upcmail.nl

Wil je ergens aan deelnemen dan is het verzoek om snel te reageren, zodat hier met de organisatie rekening gehouden kan worden.

Fred Heijne
f.heijne7@upcmail.nl